Vasemmiston ei syytä kannattaa alkoholin saatavuuden lisäämistä

Sanomalehti Keskisuomalaisen alkuvuodesta tekemän kyselyn mukaan Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pj Aino-Kaisa Pekonen kannattaa kauppojen alkoholin myyntiaikojen kasvattamista yhdessä porvaripuolueiden puheenjohtajien kanssa. Vastaan oli Vihreiden eduskuntarymän pj. Keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmien pj:t eivät tässä kyselyssä ilmoittaneet kantaansa.

Alkoholin kokonaiskulutus ja aiheuttamat haitat ovat viime vuosina kääntyneet Suomessa vihdoin laskuun. Laajan tutkimustiedon kautta tiedämme, että alkoholin kokonaiskulutukseen vahvimmin vaikuttavia toimia ovat alkoholin hinta ja saatavuus. Miksi nyt vaarantaa positiivinen kehitys laajentamalla saatavuutta?

Vaikka alkoholihaitat ovat laskussa ja mm. nuorten alkoholinkäyttö tukee tätä trendiä, alkoholinkäytössä on syvenevää polarisaatiota raittiiden ja entistä enemmän juovien välillä. Tällä on seurauksensa yhteiskunnan eriarvoisuudelle.

Alkoholin aiheuttamien kuolemien erot eri yhteiskuntaluokkien välillä ovat huomattavat. Suomessa alkoholin aiheuttamien kuolemien määrä vähiten koulutettujen joukossa on jopa kolminkertainen korkeimmin koulutettuihin verrattuna. Samansuuntainen ero on fyysistä työtä tekevien ja muiden välillä.

Vasemmistoliiton ei tule kannattaa alkoholin saatavuuden lisäämistä. Se lisäisi paitsi alkoholihaittoja, niin niiden kautta myös yhteiskunnan eriarvoisuutta.

Tämä näkökulma on syytä ottaa huomioon myös alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa, jota valmistellaan parhaillaan.

Kunnon Elämä ry
Vasemmistolainen elämäntapajärjestö
www.kunnonelama.fi

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.