Kalevala-kävelyssä kesällä edessä 1000 km:n taival

Elias rintamerkki 1Kalevala-kävely: Lönnrotin jalanjäljillä Sammatista  Venäjän Uhtualle (ent. Kalevala) 1000 km: 5.6. – 7.8.2016.

Tiedotustilaisuus Helsingin Elokolossa, Toinen linja 31, perj. 26.2.2016 klo 11. Tervetuloa!

Joukko suomalaisia yhteisöjä ja järjestöjä kokeilee ensi kesänä noin 1 000 kilometriä pitkän Kalevala-kävelyn järjestämistä. Kävely alkaa Sammatista Paikkarin torpalta sunnuntaina 5.6.2016 ja jatkuu Elias Lönnrotin jalanjäljissä elokuun 8. päivään asti, jolloin saavutaan Uhtualle (ent. Kalevalaan) Vienan Karjalassa. Kokemusten pohjalta on mahdollista suunnitella pysyvämpi Kalevala-teemainen vaellusreitti.

Kävelytapahtumajärjestelyistä kertovat idean isä Antti Holopainen ja kokemus- ja kommellusasiantuntijana toimiva Antti Honkonen. (Kaksikosta ensimainittu on mm. EHYT-valtuuston ja Elämysmatkatoimisto ELMA:n puheenjohtaja ja jälkimainittu hänen EHYT-varajäsenensä ja mm. Kunnon Elämä ry:n toimija.)

Kalevala-kävelyn tavoitteena on palauttaa itsenäisyytemme juhlavuoden aattona mieliin eepoksen merkitys suomalaisen identiteetin ja kulttuuriperinnön ilmentymänä, joka kantaa myös tänä päivänä. Kävelyssä kulttuuriperintöön yhdistyy henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpito. Niin ne yhdisti Lönnrotkin, aikansa kansanterveysmies, yhdellätoista pääosin jalkaisin toteutetulla runonkeruumatkallaan.

Kalevala-kävelyn reitti avataan 4.–5.6.2016 Sammatissa Lönnrot-opistolla pidettävällä seminaarilla Kalevala-kävely – Lönnrotin jalanjäljillä. Kävelylle lähdetään Paikkarin torpalta ja reitti noudattelee pääosin Lönnrotin ensimmäisen runonkeruumatkan reittiä Hämeenlinnan ja Lahden kautta Heinolaan ja Savoon. Kävely jatkuu Lönnrotin myöhempiä keruumatkoja seuraillen Nurmeksen ja Kuhmon kautta Vienan Karjalan entiseen Kalevalaan (nyk. Uhtua), jonne kävely päättyy 7.8.2016. Yksi etappi kävelyllä on VII suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi Lahden Sibelius-talolla 15.–17.6.2016.
Kalevala-kävelyn keskimääräiseksi etenemisvauhdiksi on arvioitu noin 20 km päivässä. Kävely on viestitapahtuma, johon yhteisöt tai yksittäiset kaveriporukat voivat järjestää joukkueita koko matkalle, osamatkoille tai vaikkapa oman kunnan alueelle.
Kalevala-kävelyhankkeesta vastaa Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu osuuskunta (ELMA). Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Eläkeläiset ry:n ”Kävelypässit”, Kalevalaseura, Karjalan Sivistysseura, Paikkarin Torpan Tuki ry., Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomi-Venäjä-Seura.
Yksityiskohtaiset tiedot reitistä, reitin varrella olevista tapahtumista sekä ilmoittautumisohjeet ovat tapahtuman www-sivulla via-kalevala.com.
Järjestäjät: Helsingin Elokolo ja Kunnon Elämä ry. Lisätietoja: Antit Holopainen, antti.holopainen@elamysmatkailu.fi, p. 040 041 7390 ja Honkonen, antti.honkonen@hotmail.fi, p. 040 529 5283.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.