Timo Seudun muistolle

timoseutu

Timo Seutu (7.3.1949 – 14.3.2014)

Asunnottomien olojen kohentamisen, alkoholiongelmien vähentämisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämisen puolesta vuosikymmeniä kamppaillut Timo Seutu (s. 7.3.1949 – k. 14.3.2014) menehtyi äkillisesti iskeneen leukemian vuoksi. Hänellä oli suuret odotukset työväen raittiusliikkeen 100-vuotistilaisuuteen, jota vietetään ensi sunnuntaina Helsingin Työväentalolla.

Helsinkiläinen Timo ajautui nuoruusvuosiensa elämäntapojen vuoksi jo 38-vuotiaana eläkkeelle. – Minun kiroukseni oli alkoholismi ja aivoverenvuoto. Viina oli lahjakasta miestä väkevämpi voima. Se vei elämänhalun, sotki matematiikan ja fysiikan opinnot. Myös perhe-elämä hajosi, joskin myöhemmin olivat hyvät välit ex-vaimoonsa Ullaan ja poikiinsa Lauriin ja Sakariin.

Timo piti askelina raitistumiseensa ketjua, jossa oli lenkkeinä mm. epäonnistunut itsetuhoyritys, mietiskely pasianssikorttien kera ja järjestötoiminta.

Hän oli “sattuneista syistä” asiantuntija-ainesta mm. Vailla vakinaista asuntoa (VVA) -ry:n Asukki-lehden alkuajan päätoimittajana sekä puheenjohtajana useissa haastava-aiheisissa yhdistyksissä (mm. Pääkaupunkiseudun Vuokralaisyhdistys ry, Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry ja Kunnon Elämä ry), joihin ei hevin synny vapaaehtoistoimijoista jonoja.

Työväen raittiusliikkeen viettäessä 100-vuotisuuttaan, yhtenä unohtumattomana – suurena pienhetkenä – on ollut hänen toimintansa Kunnon Elämä ry:n (entinen Kansandemokraattinen Raittiusliitto KDRL ry) vuosikokousten avaajana; “Hyvät toverit, kiitos kuluneesta vuodesta, se oli kohdallani kahdeskymmenesviides peräkkäinen raittiusvuosi”, hän aloitti kokouksen kaksi vuotta sitten vielä mukaan jaksaneena.

Timo oli vaatimaton, monelle näkymätön, mutta vaikutukseltaan merkittävä mies: Arjen asiantuntija, jonka ideoihin ja aloitteisiin kuuluvat osaltaan mm. Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen ja jopa sosiaaliasiamies-virkojen synnyt.

Vielä viime vuosien huvenneilla voimillaankin, hän antoi tukensa ja toivonsa EHYT:n kaltaiselle laajapohjaiselle yhteistyöjärjestölle päihdeongelmien vaikeassa vähentämistyössä.

Antti Honkonen, Timon järjestötoveri, sosiaalineuvos

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.