Saanan valloitus vaikka yksin- ,  mutta juhannusyönä yhdessä!

Legendaarinen Saana-tunturi (1029 mmpyp) kutsuu kesä-syyskuun vaelluskaudella Lappiin Kilpisjärvelle valloittamaan yksi maamme tunnetuimmista tuntureista. Saana on yhteistä kansallisomaisuutta, omien ponnistusten tuomaa valloittamisen haastetta ja voittamisen tunnetta. Huipulle päässyt voi nauttia ainutlaatuisista maisemista saamelaisten pyhällä suurtunturilla. Valloita Sinäkin suuri ja mahtava Saana vielä tänä juhlakesänä!

”Saanan valloitus vaikka yksin – juhannuksen yöttömänä yönä yhdessä!” – tapahtuma on erikoinen osa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. Saana ei ole kenen tahansa, eikä ihan joka kelillä valloitettavissa, mutta se on suurelle enemmistölle silti ihan mahdollista. Ihmisten omakohtaisten ponnistelujen, onnistumisten ja elämysten Saanaan liittyy myös maamme itsenäisyyden puolustamisessa merkittävät jaksot: Sen uumilla oli jo ensimmäisen maailmansodan aikana, tulevan itsenäisyytemme ensimmäisiä tapahtumia ja sitten siellä käytiin Suomen maaperällä viimeinen Toisen maailmansodan aikainen taistelu: Lappia viimetekonaan tuhonneet saksalaisjoukot saatiin huhtikuun lopulla v. 1945 ajettua vihdoin Kilpisjärveltä ja koko Suomesta pois.

TOIMINTAOHJEITA SAANAN VALLOITUKSEEN KESÄKAUDELLA 2017:

Saanan valtaus vaikka yksin: 1.6. – 30.9.2017

Omatoimisia ja -vastuisia patikointeja Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta alkavaa, merkittyä n. 4 km:n mittaista Saanan polkua tunturin huipulle (1029 mmpyp) ja samaa reittiä takaisin. Matkalla tulee noususummaa puolen kilometrin verran eli todellinen kulkumatka suuntaansa on n. 4,5 km.

Luonnonsuojelullisista syistä tunturille saa kiivetä ainoastaan tätä merkittyä polkua pitkin. Maaston kulumisen vähentämiseksi on tunturikoivualueella käytettävä polun portaita ja pitkospuita; jyrkimmällä rinneosuudella ovat Suomen pisimmät portaat. Kulkeminen on jokaisen omalla vastuulla!

HUOM! Ennen nousun aloittamista on suositeltavaa lukea Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa oleva tiedote ”Saanan valloituksesta yksin”, jossa viestitään yllättävien olosuhteiden ja tapahtumien edellyttämästä varovaisuudesta sekä toimintaohjeista mahdollisten ongelmien kohdatessa.

Kesä-syyskuun patikointikautena 1.6. – 30.9. on Saana-tunturin huipulla käyneillä mahdollisuus 2.6. alkaen lunastaa edullisesti Kilpisjärven Retkeilykeskuksen aukioloaikoina Saanan valloitus -kunniakirja (5 €) ja/tai erillinen Saanan valtaus-merkki (pieni rintamerkki 5 €, iso magneettimerkki 8 € tai molemmat merkit yhteensä = 10 €).

Saanan valtaus juhannuksen yöttömänä yönä yhdessä 23.6.2017 klo 24

Jo ensimmäisestä rauhanvuodesta 1946 alkaen Saana on ollut vuosittaisten juhannushiihtojen ja sittemmin muiden Kilpisjärven elämykselliseen liikuntajuhannukseen kuuluvien tapahtumien kehto. Nyt on järjestyksessä jo 72. liikuntajuhannus sisältäen ohjelmassaan hiihdon, suunnistuksen, vuorijuoksun ja saappaanheiton, mutta lisäksi Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuoden kunniaksi, tapahtuman kohokohtana on Saanan valloitus juhannusyönä – yhdessä!

Lähdöt Saanan huipulle Heimo Rantakokon ja Yrjö Metsälän muisteluhetkeen juhannusaattoperjantaina 23.6.2017 klo 22 alkaen. Kohtaamiset tunturin huipulla tasan keskiyöllä kelin mahdollistamalla ohjelmalla. Ei osallistumis-maksua. (Valloittajien lunastettavissa Saana-rintamerkki ja/tai -kunniakirja.)

HUOM! YLE:n Hulahula-Suomi on juhannusaaton hiihdossa jo klo 16.30 mukana: juhannushiihdossa on ehkä avauksena sen kunniaksi ikioma Hulahula-sarja!

Lisätietoja: Antti Honkonen, antti.honkonen@hotmail.fi, tekstiviestit 040 529 5283 ja Kilpisjärven Retkeilykeskus:+358 40 778 9445, retku@kilpisjarvi.info. Nettisivuja: mm. www.ehyt.fi www.tosilappi.fi www.kunnonelama.fi, www.luontoon.fi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.