Satavuotisuuttaan tänä vuonna juhlivassa Pelkosenniemen pienessä kunnassa on heinäkuussa nautittu mielenkiintoisesta kulttuuriteosta: YLEn Lapin radiotoimittajana tunnetuksi tullut Esko Ranta on käsikirjoittanut synnyinkuntansa sivistys-, työ ja urheiluhistoriasta näytelmän, jota on esitetty täysille saleille ja ehkä vielä elokuun lopulla ja jopa syyskuussa 2016 viikonvaihteessa on vielä esityksiä Pelkosenniemellä ja myös Kemijärvellä.
Tässä osa ohjaaja Merja Mettiäisen viestistä: ”Minä kävin peruskoulun Pelkosenniemen kylällä. Minulle oli itsestään selvää, että saan käydä koulua omassa kylässäni. On vaikea kuvitella aikaa, jolloin koulutusta ei voinut sanoa itsestäänselvyydeksi. Miksi minä ja sadat muut olemme saaneet tällaisen mahdollisuuden?… En voi olla ajattelematta sitä, miten olisi niille sadoille lapsille käynyt ilman kunnallista kokeilukeskikoulua? Missä he olisivat nyt?… En voi olla myöskään ajattelematta myöhemmin, eri vuosikymmenillä syntyvien lasten kohtaloa, olisiko heilläkään ollut mahdollisuutta kouluttautua, ellei keskikoulua olisi tullut Pelkosenniemelle vuonna … Olen ylpeä siitä, että meillä Suomessa voidaan kertoa koulutuksen olevan jokaisen lapsen oikeus, mutta yhtä aikaa voimme kysyä, kuinka kauan? Haluan muistuttaa niin itseäni ja muita siitä, että mikään ei ole itsestään selvää, vaan kaikki mitä meillä nyt on, on ihmisten valtavien ponnisteluiden tulos ja meidän on jatkettava sitä työtä, ylläpitämällä kaikkea hyvää mitä olemme itsekin saaneet. Nöyrä kiitos heille, jotka eivät ole keskuudessamme enää, mutta joiden työn tulos näkyy ja kuuluu edelleen, vaikka emme sitä aina huomaisikaan.”
Kunnon Elämä ry on voinut hieman tukea näytelmää, jossa arvostusta annetaan myös taannoisille työväentoimijoille, jotka ymmärsivät hyvin sivistyksen merkityksen myös tavalliselle kansalle.