Hallitus lisäämässä päihdehaittoja

Kunnon Elämä ry on lukuisten kansalais- ja kansanterveysjärjestöjen tapaan huolissaan hallituksen kaavailuista lisätä alkoholin saatavuutta ja siten päihdehaittoja. Päihdepalvelujen saatavuus ja riittävyys ovat jo nyt koetuksella. Kaikki tämä tulee lisäämään hyvinvointieroja ja eriarvoisuutta, vaikka hallitus kärkihankkeineen kuinka väittäisi toivovansa toisin.

Laajan tutkimustiedon ja aikaisempien alkoholilain muutosten kautta tiedämme, että alkoholin kokonaiskulutukseen vahvimmin vaikuttavia toimia ovat hinta ja saatavuus. Uuteen alkoholilakiin on nyt hallituspuolueiden kesken sovittu kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostaminen keskioluesta 5,5 prosenttiin sekä lonkeroiden ja limuviinojen tuominen oluen rinnalle myyntiin. Nämä toimet tulevat lisäämään alkoholin kokonaiskulutusta ja siten päihdehaittoja.

Alkoholin kokonaiskulutus on viime vuosina kääntynyt Suomessa vihdoin laskuun. Hallitus on nyt kääntämässä tämän positiivisen kehityksen. Hallitus toimii täysin vastuuttomasti tuomalla nelosoluen, vahvat lonkerot ja limuviinat kauppoihin ja kioskeille samaan aikaan kun laaja työttömyys hipoo jo miljoonaa ihmistä.

Päihdehaittojen lisääntymisellä on seurauksensa myös eriarvoisuuden kasvulle. Terveys- ja kuolleisuuserot ovat Suomessa eurooppalaisesti katsoen poikkeuksellisen suuria. Suomalaisten alkoholinkäytössä on syvenevää jakautumista raittiiden ja entistä enemmän juovien välillä.

Yhteiskunnan eriarvoisuuden kasvua tulisi ehkäistä vastuullisella alkoholipolitiikalla, päihdepalvelujen riittävällä resursoinnilla sekä panostamalla laajasti ihmisten hyvinvointiin.

Kunnon Elämä ry
Vasemmistolainen ehkäisevän päihdetyön yhdistys
www.kunnonelama.fi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.