Asunnottomien yötä vietettiin taas YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.

holopaisanttilahdenasyo-2016 as-yo-lahdessa-2016-ahonkonen-juontaay-10

Viisitoista vuotta sitten synnytettiin Asunnottomien yö -kansalaisliike. Se ei ollut uuden pulman kanssa, vaan jatkamassa mm. taannoisen Marraskuun liikkeen hiipunutta toimintaa. Uutta oli kuitenkin se, että tapahtumaa alettiin viettää lokakuussa,  YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.  Tapahtumia oli monilla paikkakunnilla, Lahdessa jo 16. kerta.

Kunnon Elämä ry oli synnyttämässä uutta kansalaisvastuutta osoittanutta kansalaisliikettä, ollen vuosia merkittävissä vetovastuissa. Viime vuonna olimme Helsingin Elokolossa järjestämässä ainutlaatuista valokuvailtaa, nyt autettiin Lahden Elokoloa Kahden 8-salilla pidetyssä tapahtumassa. Lahdessa teemana oli VÄLITÄ VARHAIN. Monipuolisessa ja lähes kolmituntisessa ohjelmassa avauksen suoritti Lahden kaupunginhallituksen puolesta Antti Holopainen, joka toimii mm. EHYT ry:n valtuuston puheenjohtajana. Holopaisen EHYT-varajäsen Antti Honkonen toimi tilaisuuden juontajana, esittäen uskottavan väitteen Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen lahtelaisista syntyvirikkeistä. Tilaisuuden kohokohtia olivat ”Upin” saama ”Lämmin kynttilä” -tunnustus ja legendaarisen Lasse Liemolan esiintyminen ainakin 200-päiselle, innokkaalle yleisölle.

KUVAT: Alin kuva on Lahden persoonallisesta yötulesta, miltei tulivuorelta vaikuttavasta näystä. Alla on tapahtuman paikallinen tunnuslogo. Ensimmäisenä Antti Holopainen tervehdyspuheenpidossa ja sen vieressä kaimansa Honkonen Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen syntymistä syitä ja saavutuksia juontamassa.

as-yo-lahti-2016

as-yo-lahti-tulet-2016-wp_20161017_034

Antti Holopaisen Asunnottomien yö –tervehdyspuheenvuoro:

”Kohtuuhintaisen asumisen turvaaminen on kaikkien etu” ovat valtakunnalliset asunnottomuuden vastaisessa toiminnassa mukana olevat järjestöt otsikoineet tämän asunnottomien yön vetoomuksensa. Kannanotossa todetaan, että ”Vuosina 2008-2015 toteutetut valtakunnalliset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmat ovat onnistuneet tehokkaasti vähentämään pitkäaikaisasunnottomien määrää.”

Keskimääräinen yleinen kehitys ei kerro kuitenkaan koskaan kaikkea. Vaikka meillä Lahdessa tilanne kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen saatavuudessa on parempi kuin pääkaupunkiseudulla, pitkäaikaistyöttömyyden, pitkäaikaissairauksien ja vammaisuuden seurauksena syntynyt köyhyys on vakava ongelma niiden kohdalla, jotka joutuvat nämä ongelmat elämässään kohtaamaan. Yhden haavoittuvimmista ryhmistä muodostavat pienituloiset yksineläjät. Varsinkin nuorten ja maahanmuuttajien tilanne on huolestuttava: ARA:n tilastojen mukaan vuonna 2015 lähes neljännes yksinelävistä asunnottomista oli alle 25-vuotiaita nuoria ja yli neljännes maahanmuuttajia. Asunnottomista perheistä yli puolet oli maahanmuuttajaperheitä. Maahanmuuttajien asunnottomuudelle tyypillistä on myös niin sanottu piiloasunnottomuus, joka ei näy tilastoissa.

Kun rahat loppuvat, seuraa velkaantuminen ja luottotietojen menetys. Kun vuokra jää maksamatta, tulee häätö. Näin syntyy jatkuvasti uusia asunnottomia ja asunnottomien ryhmiä. Osalla sairastuneista ihmisistä heikkenee myös elämänhallinta jopa niin vakavasti, että itsenäisen asumisen edellyttämät taidot heikkenevät. Näin voi käydä nuorille, joilla mielenterveys järkkyy tai hoitamaton päihdeongelma sekoittaa elämän. Niin voi käydä myös yksinäiselle muistisairaalle vanhukselle, jos läheiset tai ammattiauttajat eivät ole tukemassa selviämistä.

Yhteiskunnan tulisi kehittää keinoja asunnottomuuden ehkäisemiseksi erityisesti niissä ryhmissä, joilla on suuri riski joutua asunnottomuuteen. Vaikea asuntomarkkinatilanne hankaloittaa nuorten itsenäistymistä lapsuudenkodista ja on merkittävä haaste maahanmuuttajien kotoutumiselle. Maahanmuuttajat kohtaavat lisäksi syrjintää asuntomarkkinoilla. Nämä kaksi ryhmää muodostavat merkittävän asunnottomuuden riskin.

Sairastumisesta johtuva elämänhallinnan menetys on myös tärkeä asunnottomuuden aiheuttaja, joka ilmiö olisi ehkäistävissä. Tähän tarvitaan toimivia ja ongelmien varhaisvaiheet herkästi tunnistavia mielenterveys- ja päihdepalveluja, hyvin toimivia sosiaalipalveluja, velkaneuvontaa ja muita ehkäiseviä turvaverkkoja.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa vastuu huomattavasta osasta sosiaali- ja terveyspalveluita siirtyy peruskunnalta hyvinvointikuntayhtymälle Lahdessa jo vuodenvaihteessa 2017. Yksi huolen aihe tässä muutoksessa on se, miten kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisryhmien käy, kun toimivien lähipalvelujen asema muutosvaiheessa on epäselvä.

Muutokseen liittyy suuri riski, että turvaverkkoihin repeää lisää uusia aukkoja. Siksi on tärkeää, että me kaikki puolustamme heikoimmassa asemassa olevien kansankerrosten oikeutta hyvinvointiin, oikeutta asumiseen ja pidämme huolen siitä, että ehkäisevät mielenterveys- ja päihdepalvelut, heikoimmista huolta pitävä sosiaalityö ja itsenäistä selviytymistä tukevat kotipalvelut eivät heikkenisi, vaan parantuisivat.

Näillä sanoilla toivotan Asunnottomien yön järjestelyissä mukana oleville tahoille ja kaikille teille voimia uusien haasteiden edessä. Pitäkäämme yhdessä huolta siitä, että se menestyksellinen toiminta, mitä asunnottomuuden vähentämiseksi on saatu aikaan, jatkuu tulevaisuudessa entistäkin tehokkaampana siten, että pidämme huolta erityisesti uusimmista asunnottomuuden riskiryhmistä kuten maahanmuuttajista ja nuorista. Oman kodin saaminen uudessa kulttuurissa on yksi kotoutumista tehokkaasti tukevia perusasioita.

(Holopainen toi Lahteen yötervehdyksensä Lahden kaupunginhallituksen puolesta. Hän toimii EHYT-järjestön valtuuston puheenjohtajana.)

(Vuonna 2016 Kunnon Elämä ry oli Helsingin Elokolossa järjestämässä ainutlaatuista valokuvailtaa Lauri Erikssonin ja Ben Kailan teoksien esittelyillä. Infojuliste alla.)

Lisätietoja: www.asunnottomienyo.fi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.