Saanan sankari Heimo Rantakokon muistoa kunnioittaen

Kilpisjärveläinen Heimo Rantakokko pääsi lauantaina 17.12.2016 viimeiselle matkalleen: syntymäkuntansa Muonion mullan lepoon.

Murhemielin otin 26.11. aamuna vastaan suru-uutisen elämäiloisen Heimon eli Hempan pois menosta. Yhteistyömme kesti 26 vuotta.

Ilomielin saatoin olla kuusi vuotta sitten ojentamassa hänelle Elämäntapaliiton myöntämää Ihmisenvirka –tunnustusta. Se oli kunnianimitys kanssaihmisistä välittäville kansalaisille.

Hemppa oli tullut maankuuluksi monin tavoin, laajimmin Saanan legendaaristen juhannushiihtojen järjestäjäseura Kilpisjärven Saana-Veikkojen (KSV) puuhakkaana ja muita innokkaasti kannustavana puheenjohtajana.

Elämäntapaliitto ry oli silloin ollut jo 15 vuotta KSV:n kanssa yhteistyössä Kilpisjärven liikuntajuhannuksessa. Sittemmin Kunnon Elämä ry otti Elämäntapaliiton roolin ja aikoo jatkaa yhteistyöverkostonsa turvin elämyksellisen liikuntajuhannuksen järjestelyjä yhdessä KSV:n kanssa.

Vuoden 2017 juhannusyönä klo 24 olen Kilpisjärven elämyksellisessä liikuntajuhannuksen mukana järjestämässä Saanan huipulla muistohetkeä kahdelle Saanan legendalle – Hempalle ja edeltäjälleen Yrjö Metsälälle – osana kesä-syyskuun kestävää Suomi 100–juhlavuoden tempausta ”Saanan valtaus yksin juhannusyönä yhdessä!” (Lisätietoja mm.: www.kunnonelama.fi)

Antti Honkonen, ”etelän vares” Tuusulan Jokelasta

P.S. Heimo Rantakokon hautajais- ja muistotilaisuudet olivat la 17.12.2016 Muoniossa. Oheisena vaimonsa Riitan, veljensä Paulin ja ayllekirjoittaneen yhteinen muistokirjoitusteksti:

Saanan sankari

Kilpisjärven legendaaristen juhannushiihtojen keskeisiin toteuttajiin viime vuosikymmeninä kuulunut tullipäällys-mies Heimo Rantakokko (s. 19.5.1958) menehtyi 26. marraskuuta 2016 nopeasti edenneeseen sairauteen. 

Rantakokko tuli tunnetuksi kovakuntoisena virkamiehenä. Siitä osoituksena olivat hänen intohimonsa yli 1000 metriä merenpinnan yläpuolella olevan Saana-tunturin lähes päivittäiset nousut. Hän ehti käydä Saanan huipulla vuodesta 2008 alkaen viime elokuuhun yhteensä 1975 kertaa. Sairastumisen oireiden ilmentyessä hän otti tavoitteekseen 2016 käyntikertaa.

– Hän saavutti tuon tavoitteen vaikka elokuun 24. päivän jälkeen ei uusia nousuja tullut, tosin vielä lokakuussa nousuyrityksiä. Hänelle tuli aikaisempina Kilpisjärven Saana-Veikkojen puheenjohtajavuosinaan enemmänkin kuin 41 nousua, joten toiveensa takuulla toteutui, lausuu pitkäaikainen työ- ja seuratoverinsa Veikko Aaltonen.

Heimo syntyi Muoniossa suurperheen toiseksi nuorimmaisena. Nuoruusvuodet sujuivat Ylimuonion iloisissa kaveripiireissä, jolloin häneen iski lukioaikana myös liikuntainnostus. Hän aloitti silloin vuosikymmeniä kestäneen erilaisten liikuntatapahtumien järjestelyt: aluksi sellaisia lajeja, joissa velikulta itse yleensä aina voitti muut, mutta kaikilla oli hauskaa!

Kolmikymppisenä Heimo kohtasi pohjalaistyttö Ritvan Oulussa. Ennen vihille menoa, sulhanen esitti morsiamelleen yhden ehdon: ”tiistai-iltaisin on saatava iltalomaa lentopalloharjoituksiin”. Lupa tuli ja niin hänestä tuli samalla Jonna-tyttären isä, kunnes Kilpisjärvellä perhe lisääntyi kahdella pojalla, Simolla ja Santulla.

Elämä Kilpisjärvellä oli perheen vapaa-ajassa paljolti yhteisiä luonto- ja tunturiretkiä. Erityinen rooli Rantakokolla muodostui uuden Kilpisjärven koulun ja lasten liikuntaharrastusten vapaaehtoisena ohjaajana. Kun koulu paloi, eikä uusi koulu ole vielä valmis, kyläläisten yhteinen pulma on mistä saataisiin uusi Heimo eli ”Hemppa”.

Kilpisjärvelläkään ei aina aurinko paistanut, eikä elo ollut toivotun suloista. Haastavat elinolot koettelevat siis jokaista. Tarvittaessa Rantakokko haki itselleen aikaa, mielenrauhaa ja keholleen kuntoa ainutlaatuisella tavalla: juoksemalla tai patikoimalla Saanan huipulle kaikkina vuodenaikoina ja tällöin hän luonteeltaan sosiaalisena miehenä jututti kaikki vastaantulijat. Tämä omaresepti toimi kaikkea muuta, mutta ei sairautta vastaan.

Heimo ”Hemppa” Rantakokon muistoa voi jokainen halutessaan kunnioittaa esimerkiksi käymällä Saanan laella katsomassa uuden koulun valmistuttua, kuinka sen kattorakenteet myötäilevät viereisen Saana-jättiläisen profiilia.

Hän ehti ennen kuolemaansa sopia, että ensi kesäkuukausina Kilpisjärvellä järjestetään ”Saanan valtaus yksin – juhannusyönä yhdessä!” – tapahtuma, joka on hyväksytty Suomi100-sarjaan.

Heimo Rantakokon surijoiden; perheen, sisarussarjan, sukulaisten, kyläläisten, työtovereiden ja lukemattomien ystävien puolesta. 

Muistotilaisuudessa Muoniossa 17.12.2016:

              vaimo Ritva, veli Pauli ja Antti Honkonen, sosiaalineuvos”

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.