Kilpisjärven 69. juhannushiihdolle vielä miltei metrin lumipatjat

Kilpisjärven liikuntajuhannus

Kilpisjärven liikuntajuhannus 2014

– Jos joku on varmaa, se on hiihtolumen säilyminen juhannukseksi, vakuuttaa Kilpisjärven Saana-Veikkojen puheenjohtaja Heimo Rantakokko. Kuukausi ennen tämän vuotisia juhannushiihtoja on Lapin lähivuosikymmenien runsaslumisimpiin kuuluneen talven jäljiltä virallisissa mittauspisteessä vielä lähes metrin paksuinen lumikerros.

Nyt lumilukema on 89 cm, kun viime vuonna vastaava lukema oli nipinnapin 8-9 millimetriä, mutta silti silloinkin hiihdot toteutuivat loistavissa ja luistavissa luonnonoloissa.

Liikuntajuhannusperinne alkoi juhannuksena 1946 tunturiopas Yrjö Metsälän aloitteesta ja on jatkunut katkeamattomana. Kilpisjärven liikuntajuhannuksessa on tunturirastikisa kolmatta kertaa rogaining- eli pistesuunnistusmenetelmällä. Kyseessä on aikarajoitteinen suunnistus, jossa haetaan vapaassa järjestyksessä niin monta rastia kuin tietyssä ajassa ehditään. Rastit on pisteytetty vaikeusasteen ja etäisyyden mukaan. Eli ulkoilijoille löytyy helppoja lähirasteja, mutta kartan eri osista löytyy haastetta ja mikä parasta – huimia näköaloja. Hiihtokisan matka on ollut yleensä noin 250 metriä ja sarjoja ja välineitä on sopivasti kaikille. Tunturirasteissa maksimisuoritusaika on 3 tuntia. Lisäksi ohjelmassa on Saanan vuorijuoksun nousukisa, jossa matkaa on alhaalta huipulle 4 km ja noususumma on 500 m. Ainoa laji, jossa kisailijan jalat pitää pysyä paikallaan on saappaannakkuu. Siinä heitto tehdään vauhditta, jonka ohella erikoisuutena on tuloksissa huomioitava ikäystävällinen kerroin (50 cm/vuosi).

Tämänkertaisena älyliikuntana on aattoperjantaina ennen hiihtolumille kapuamista järjestettävä vierailumahdollisuus Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologiselle asemalle, jossa professori Antero Järvinen ja amanuenssi Rauni Partanen esittelevät tutkimustoimintaansa.

Elämyksellisen Kilpisjärven liikuntajuhannuksen järjestävät Kilpisjärven Saana-Veikot ry, apunaan Enontekiön liikunta- ja vapaa-aikatoimi sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuella Kunnon Elämä ry.

Kilpisjärven liikuntajuhannus 2014:
– pe 20.6. 14-15 tutustuminen Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologiselle aseman toimintaan
– pe 20.6. klo 17.00 Juhannusaaton hiihdot
– la 21.6. klo 11.00 Tunturirastit
– su 22.6. klo 10.30 Saanan saapassankari -kisa – su 22.6. klo 11.00 Saanan vuorijuoksu

Kilpisjärven liikunta juhannus esite 2014

Kategoria(t): Kilpisjärvi, Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.