Kävelypässit testasivat sosiaali- ja terveysministerin kaatumisriskiennusteen

Askelmiljonäärit eli Kävelypässit testasivat sosiaali- ja terveysministeri Pekosen kaatumisriskiennusteen!

TRE-HKI-kävelynsä varrella on eläkeläisäijäjoukko Kävelypässit vapaaehtoisesti testannut ikäihmisten lihaskuntoa ja tasapainokykynä IKINÄ-testein. Puolentuhannen eläkeläisen lisäksi testiin on päässyt tai joutunut ns, isokenkäisiä, jotka on testiosioissa joutuneet nuo suuruudenosoituksen pois jaloistaan.
Tänään tiistaina riisutimme ministeri Pekoselta ensin kengät pois ja sitten tehtiin erilaisia tasapainotestejä. Malmin asemaseudulla testaamiseen ei Helsingin kunnallinen/kummallinen byrokratia oikein taipunut, eivätkä k-pässitkään kaikkiin kotkotuksiin, joten testaus pidettiin Malmin työväentalolla.

Miten ministeri kaatumisriskitestistä selvisi, siitä lisää blogissa: https://elakelaiset.fi/…/malmilla-meni-hyvin-ministerille-…/

Tässä alla on ministerin puolelle sadalle aamuvirkulle eläkeläiselle ti 5.11.2019 pitämä puhe.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen tervehdys Kävelypässeille ja muille eläkeläisille:

Mitä nykyhallitus tarjoaa ikäihmisille?

Meidän hallitusohjelma tähtää tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, jossa ihmisten hyvinvointi on keskiössä. Tulevina vuosina tulemme tekemään täysillä töitä sen puolesta, että eriarvoisuuden kehitys käännetään, ilmastonmuutosta hillitään sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla ja että Suomeen luodaan uutta työtä panostamalla osaamiseen, koulutukseen ja myöskin työhyvinvointiin.
Hyvinvointivaltion vahvistamisen ohella ikäystävällisyyden lisääminen on hallitukselle erittäin tärkeä tavoite. Me tulemme vahvistamaan perus- ja vanhuspalveluja sekä säätämään vanhuspalvelulakiin hoivohenkilöstön vähimmäismitoituksen. Me myös laadimme poikkihallinnollisen ikäohjelman ja perustamme vanhusasianvaltuutetun tehtävän ja toimiston. Me parannamme perusturvaa, eläkeläisten, pienituloisten ja köyhyyden vähentäminen on erityisenä tavoitteenamme.
Ensi vuoden alussa kansaneläkettä korotetaan kolmellakymmenelläneljällä eurolla ja takuueläkettä viidelläkymmenellä eurolla kuukaudessa. Yli 600000 eläkeläistä tulee saamaan korotuksen eläkkeeseensä. Edellisestä kansaneläkkeen tasokorotuksesta on aikaa jo kymmenen vuotta, joten nyt oli syytä tehdä asialla edes jotain. Toimia ikäystävällisen yhteiskunnan eteen tarvitaan edelleen lisää ja siinä myös kansalaisilla ja eläkeläisten yhdistystoiminnalla on erittäin merkittävä rooli.
Ikäihmisten hyvinvointiin vaikuttavat muun muassa liikunta, ravitsemus ja sosiaaliset suhteet. Vaikka eläkkeelle siirtyvät ikäihmiset ovat terveempiä ja toimintakykyisempiä kuin aikaisemmin, silti meidän terveyserot ovat kasvaneet. Ikäihmiset ovat monipuolisia liikkujia, mutta silti kävely ja muu liikunta ovat vähenemässä. Myöskin tasapainoharjoittelu on usein aivan liian vähäistä. Liikkumattomuudesta ja epäterveellistä elämäntavoista aiheutuu myöskin paljon kansansairauksia ja suurin osa ikäihmisten lonkkamurtumista johtuu kaatumisesta eli ennaltaehkäiseviin toimiin on todellakin tarvetta. Liikunnan avulla lihasvoima, tasapaino ja liikkuvuus ja kävelykyky pysyvät yllä. Liikkuminen vahvistaa myöskin mielen hyvinvointia ja muistia ja tarjoaa mahdollisuuksia tavata muita ihmisiä. Säännöllinen tasapaino- ja voimaharjoittelu on tehokas keino ehkäistä kaatumisia myöskin iäkkäänä.
Kävelypässien toiminta on erittäin hieno ja esimerkillinen esimerkki kaikesta tässä mihin hallituskin ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä tähtää.
Ehkäisevän päihdetyön viikolla 45: tiistaina 5.11.2019 Helsingissä, Malmin työväentalolla.

Lisätietoja: Antti Honkonen, kävelypässi, sosiaalineuvos
puh: 040 529 5283, s-posti: antti.honkonen( x )hotmail.fi

Askelmiljonäärit* ovat vuosittain vähintään miljoona askelta ottavia kävelypässejä tai muita patikoitsijoita. TRE-HKI-kävelymme kerää mutkineen noin 350 km eli askelpituudesta riippuen noin 550 000-700 000 askelta. Kävelypässit ottavat vuosittain miljoonan, jotkut useitakin miljoonia, ympärivuotisen kävelyharrastuksensa ansiosta.

Kävelypässien lämmittelyjumppa Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=EqHUDKplZmo

Kävelypässien blogi: https://elakelaiset.fi/blogit/kavelypassit/

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.